Säkerhet på nätet med Surfa Lugnt och Trygg Surf

Kategorier: Com Hem

Vi är allt mer uppkopplade på allt fler enheter och förutom datorn kan vi få tillgång till Internet via surfplattor, mobiltelefoner och tv-apparater- nästan överallt idag. Eftersom att vi är uppkopplade hela tiden och har tillgång till det mesta så glömmer vi faror som finns på nätet. Vi på Com Hem anser att säkerhet och internetanvändning hör ihop. Vi har därför valt att ta ett initiativ som kan hjälpa våra kunder att få en säkrare upplevelse online.

Ett exempel på detta är att vi samarbetar med Surfa Lugnt som är en verksamhet där man uppmärksammar och utbildar de risker och problem som kan ske när man använder internet.

Surfa Lugnt jobbar i synnerhet med barn, ungdomar och även vuxna där de agerar som en kunskaps- och inspirationsplattform för att få vuxna att tala med sina barn om internetanvändning.

Utöver samarbetet med Surfa Lugnt har vi på Com Hem lanserat ett säkerhetspaket, Trygg Surf, som skyddar kunds samtliga enheter. Vi rekommenderar alla våra kunder att lägga till detta till sitt bredband. För att få bättre förståelse kring Trygg Surf och de hot som finns på nätet har vi ställt 3 frågor till vår produktchef, Wilhelm Reuterswärd, för Trygg Surf

 • Vad var tanken bakom när man bestämde sig för att skapa Trygg Surf?
  • Tanken var att hitta ett säkerhetpaket som kan få våra kunder att vara säkra oavsett vilken enhet de använder. Trygg Surf skyddar dator, mobil och surfplatta med en gemensam lösning. I Trygg Surf ingår också förutom antivirusskydd andra användbara funktioner som föräldrakontroll som skyddar barn mot olämpligt innehåll på nätet samt bankskydd för säkra bankärenden. Det gör Trygg Surf till ett komplett säkerhetspaket. Med Trygg Surf ihop med sitt bredband kan våra kunder surfa snabbt, stabilt och säkert oavsett enhet.
 • Varför ska man skaffa sig Trygg Surf?
  • Idag är vi alltmer uppkopplade och oavsett hur försiktiga vi är går det inte att skydda sig mot de hot som finns på nätet. Dessa skadliga program eller malware som de också kallas kan man få in på sin enhet bara genom att klicka på en länk eller annons. Risken är då att någon utomstående kan komma åt personlig information i form av bankuppgifter, bilder eller lösenord. Trygg Surf säkerställer att dessa skadliga program inte når enheten och gör att man kan känna sig säker på nätet.
 • Kan du namnge 3 saker som våra kunder inte tänker på när det surfar och hur Trygg Surf kan hjälpa dem?
  • Många kunder tror att säkerhetspaket är något man bara behöver för datorn. Idag använder vi telefon/surfplatta allt mer och även här finns skadliga program som kan komma åt din personliga information som till exempel bilder. Detta genom att bara öppna ett mail i mobilen. Det finns också appar som endast har till uppgift att stjäla användarens information i mobilen. Trygg Surf söker av och skyddar användaren mot dessa mail med funktionen spam-filter samt skyddar mot skadliga appar.
  • En annan sak som man ofta hör är att man som användare inte skulle behöva säkerhetspaket för Mac eller Iphone/Ipad då dessa är mycket säkrare. Det stämmer inte och förra året drabbades flera tusen appar i Appstore av skadliga program som användarna fick i sin mobil. Trygg Surf säkerställer att du inte kan ladda ner dessa appar eller program.
  • Sedan tror många att det ända som kan hända mig som användare är att datorn blir långsammare då den blir infekterad. Det stämmer inte utan det vanligaste hotet idag är malware som gör att man kan bli av med personlig information. Förra året drabbades flera tusen personer av detta då de fick falska e-mail från bland annat Spotify och Ikea. Med Trygg Surf kan användaren känna sig säker mot dessa hot.

Du kan läsa mer om Trygg Surf och om hur du kan skaffa programmet här.